Vi har fullt upp med skapandet inom det konstnärliga och våra gröna projekt, däför hinner vi sällan skriva något blogginlägg. Däremot gör vi oftast informativa inlägg på instagram och facebook, där kan en få en hel del tips. 

Klicka på huvudrubriken för varje inlägg för att läsa hela inlägget.
 

2017 > 03

Gör egen såjord!
Som vi skrivit om tidigare så är vi utrotningshotade pga att mängder jord har sköljts ut i haven till stor del pga konventionell odling och överbete, jo så illa är det! Den jord vi köper på säck är värsta miljöboven då brytning av torv släpper ut stora mängder CO2 och förstör viktiga biotoper. Sand, som såjord även innehåller, råder det resursbrist på samt perlit som såjord även kan innehålla, är vulkanaska som värmts upp till 1000 grader för att kunna expanderas och bli poröst, dvs enorma mängder energi åtgår och är en för oss importvara som även den minskar som resurs (såklart). Jag använder gammal blomjord då den är uttömd på näringsämnen, pastöriserar den och blandar i ca 1/4 del biokol. Biokol är rena klimatvinsten i jämförelse med sand och perlit som biokol ersätter. Jag bottnar krukorna med lite bokashijord som är gjord på jord från använd blomjord och mina matrester, dvs gödsel som ger näring lite senare när grödan växt till sig. Är det inte hål i krukan så bottnar jag med biokol och inte med lecakulor som även det är en stor klimatbovsprodukt. Vi vill ha en jordrevolution nu, så ta ditt ansvar och gör rätt! 

För att göra lut drar en främst ur kalium ur aska med vatten. Resultatet blir ett vatten med mycket högt pH värde som en kan använda till väldigt många olika saker som tex till att desinficera med, till odlingen, tvätta, städa och diska med, samt att göra såpa och att basa kroppen med - Obs! tänk på att askan även kan innehålla mycket kadmium = tungmetall, samt att lutvattnet måste vara på ca pH 8 annars fräts du sönder inifrån!! Inte en endaste text jag läst på varken svenska eller engelska tar upp att en kan få ut flera "skördar" lut på en och samma batch aska. Mycket värdefullt att veta i och med att jag använder lut till så många olika saker. Det har så klart att göra med mängden vatten vs aska en har. Detta är 5:e skörden lut ur samma aska... jag kör ca 50/50. Nu börjar det närma sig pH 13, i början ligger det förmodligen på över pH 14. Jag har användning för lut ner mot ca pH 9, så det är bara att fortsätta här. Jag hittar heller ingen information om varför en ska koka askvattnet för att få lut. Vissa recept säger nämligen att en kan låta det dra i kallt vatten över natten. Förmodligen handlar det enbart om tid, vi tänker på energiåtgången. Kallt vatten funkar hur bra som helst, ger ivf ingen skillnad i pH-värdet mot om en har kokat upp det. Så, hämta upp aska och gå hem å gör lut nu folks!

Etiketter: lut, naturahushållning

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

Etiketter